Elisabeth Buyck, ook aangeduid als Elisabeth Buycken, behoort tot een gerenommeerd katholieke bestuurdersfamilie van Amsterdam. Echter toen in Amsterdam de Alteratie in 1578 plaats vond, moesten katholieke families de stad verlaten. Zo ook de familie Buyck. Tot deze familie behoorde ook Elisabeth Buyck, die een album amicorum in de zeventiende eeuw aanlegde.

Dit album is bewaard gebleven en bevindt zich nu in de Bibliothèque Nationale de France-BnF te Parijs. Via een Amsterdamse antiquair was het bij een Franse verzamelaar terecht gekomen. Kleindochters schonken het aan de BnF. Deze bibliotheek zette in 2017 een e-copie op zijn website. Hierdoor kwamen 26 wapens en andere afbeeldingen voor het publiek beschikbaar. Omdat ik denk dat in Frankrijk dit Nederlands-talige album niet als “eerste” zal opvallen, heb ik het toegankelijk gemaakt.

Lees of download het volledige artikel

Index op wapens

Amsterdam, Bam, Bas, Blyenborch, Boll, Buyck, Cleyburgh, Coning de, Deijman, Delft, Deuverden van, Duyn, Gheenen, Gouwe de, Haarlem, Jacobsdr, Leiden, Meyster, Borch van der, Occo, Onbekenden, Oostrum van, Pieck, Poeyt, Sandeleijn, Sandelijn, Verburch, Verburg, Vlaming de, Werff, van der, Westrenen van