
Buchelius Band 13
In Band 13 gemerkt A, gefolieerd 1 – 44, heeft Buchelius vele documenten gekopieerd en waar aanwezig de afgedrukte zegels nagetekend. Om dit werk enigszins te verminderen verwijst hij naar andere Banden als hij hetzelfde zegel al heeft nagetekend en afgebeeld. Zo bleven er in Band 13 nog 162 nagetekende zegels over. Meerdere zegels per…
Read MoreWapenstukken: gesplitst of gespleten (en horizontaal van elkaar geschoven)
Jean-Marie Van den Eeckhout (2022) beschrijft en beeldt in zijn boek De lelie (als wapenstuk) een gesplitste lelie af. Naast dit wapenstuk komen in de Nederlandse literatuur ook de wapenstukken gespleten keper, gespleten gesp, gespleten dwarsbalken. In moderne wapens vinden we de omgekeerde keper en een gespleten slangenkopkruis.
Read MoreVoorbeelden van geschilderde zegelafdrukken in middeleeuwse bronnen, zoals miniaturen
Dankzij gekleurde miniaturen kunnen wij meer over de “Middeleeuwen” te weten komen Immers in miniaturen worden vele zaken en voorwerpen in kleur afgebeeld. Voor vele voorwerpen mogen wij aannemen, dat zij natuurgetrouw zijn afgebeeld. Maar dit geldt niet voor afgebeelde gezegelde documenten, waarbij het zegel veel groter is afgebeeld dan de geschreven tekst. In dit…
Read MoreBuchelius Band 17
Band 17 gemerkt M (coll. Het Utrechts Archief), heeft Buchelius talloze documenten gecopiëerd en waar aanwezig de afgedrukte zegels nagetekend. Om dit tekenwerk enigszins te verminderen verwijst hij naar andere Banden als hij hetzelfde zegel al heeft nagetekend en afgebeeld. Echter in Band 17 vond ik nog meer dan 345 nagetekende zegels. Meerdere zegels per…
Read MoreZegelafdrukken van de Broeders van Jerusalem te Utrecht, 1394
In 1394 werd in Utrecht het Broederschap van diegenen die Jerusalem bezocht hadden, opgericht. Het stichtingsdocument werd door 17 broeders met hun eigen zegel bezegeld. Daarnaast konden rijke burgers lid worden. Zij waren van belang om de Broederschap geldelijk te steunen. De zegels van e stichters worden afgebeeld. Namenindex: Abcoude ende Duerstede, Willem De Heer…
Read MoreVeranderingen over 1350 tot 1650 van de frequenties van de zegeltypen
Wanneer men langere lijsten van afgebeelde zegels van lokaal belangrijke personen van de steden ’s-Hertogenbosch, Arnhem, Rhenen, Dordrecht, Gorinchem/Gorkum, Zwolle en Kampen bekijkt, dan zie je dat, afhankelijk van de plaats of streek de frequenties van zegelstempels zonder meer (alleen wapenschild), zegelstempels met schildhouders en zegelstempels met helmtekens veranderen. Maar de mate van de veranderingen…
Read MoreBuchelius Band 4
Band 4 gemerkt B, gefolieerd 2-124 (coll. Het Utrechts Archief), heeft Buchelius talloze documenten gecopiëerd en waar aanwezig de afgedrukte zegels nagetekend. Om dit werk enigszins te verminderen verwijst hij naar andere Banden als hij hetzelfde zegel al heeft nagetekend en afgebeeld. Echter in Band 4 vonden we nog meer dan 200 nagetekende zegels. Meerdere…
Read MoreBuchelius Band 26
In Band 26 gemerkt A, gefolieerd 1 – 110, heeft Buchelius talloze documenten gekopieerd en waar aanwezig de afgedrukte zegels nagetekend. Om dit werk enigszins te verminderen verwijst hij naar andere Buchelius Banden als hij hetzelfde zegel al heeft nagetekend en afgebeeld. Zo bleven er in Band 26 nog 239 nagetekende zegels over. Meerdere zegels…
Read MoreDe wapens Brinkhorst en Freyse
In “Veluwse Geslachten” en “De Nederlandsche Leeuw” werd rond 2000 aandacht gegeven aan de oorsprong het wapen van de Dierense familie Brinkhorst, waartoe Petra Laurentien Brinkhorst, echtgenote van prins Constantijn, behoort. Het oorspronkelijk wapen werd getekend door de heraldisch schilder Roelandt van Brinkhorst (Amersfoort, Nijmegen 1722). Verwantschap werd nog niet aangetoond. Opvallend is dat het…
Read MoreHet wapen van Herbert van Pallaes en het bakkersmerk van Jacob de Cuper; Utrecht 1344
Naast elkaar wordt een verkoopdocument voorzien van een zegel en een persoonlijk merk om het te bekrachtigen. Dit geeft aan dat een zegel en een handmerk gelijkwaardigheid waren. Het merk is van Jacob de Cuper. Zijn tweede naam zal op het beroep van zijn (voor)vader duiden, want hijzelf was bakker.
Read More- 1 of 21
- 1
- 2
- 3
- …
- 21
- Volgende »